Rolwisseling en samenwerking

Johan ’t Hart,

Het credo van de Stichting Rapucation is:
In het onderwijs willen wij een vriendelijke en duidelijke leeromgeving creëren, zodat talenten tot hun recht komen en iedereen kan zijn wie die is.

Om dat doel te bereiken bevorderen we met samenwerking en rolwisseling. De leidende rol ligt steeds bij een ander. Of je nu leidt of volgt, het streven is om altijd zowel vriendelijk als duidelijk te zijn. Bekijk voorbeelden hiervan bij twee websites van de Stichting Rapucation.

Vriendelijk orde houden

Op de site van Vriendelijk orde houden schrijven docenten en leerkrachten zich in voor een cursus met als voornaamste doel een betere verstandhouding met hun leerlingen. Alle informatie voor cursisten is vrij toegankelijk. Bekijk de korte samenvatting van Vriendelijk orde houden.
Docenten en leerkrachten beginnen met het vaststellen van een gemeenschappelijk Kader (Vriendelijk en duidelijk). Indien nodig sturen ze hun leerlingen vriendelijk en duidelijk bij. Ook geven ze hun leerlingen de ruimte om keuzes te maken (Leerlinggestuurd onderwijs) en vragen ze hun leerlingen om met hun keuze verantwoordelijk om te gaan. Met deze houding kun je samenwerken en van elkaar leren.

Kizzo Band

Deze site stelt je in staat actief muziek te maken. Bekijk onze apps, mp3’s en video’s en bekijk wanneer de Kizzo Band een concert geeft. De Kizzo Band is een steeds wisselend gezelschap muzikanten die samen improviseren. Met deels zelfontworpen gebaren en met moods geven bandleden elkaar beurtelings aanwijzingen. Deze aanwijzingen geef je op een vriendelijke en duidelijke manier. Als dat lukt accepteer je elkaars aanwijzingen. Tijdens concerten speelt het publiek mee en geeft het ook aanwijzingen met gebaren en moods.

Zowel de spelers als degenen die aanwijzingen geven beïnvloeden de muziek. Alle leden van de Kizzo Band zien elkaar aanwijzingen geven en zien elkaar reageren op aanwijzingen. Zij dienen daarbij elkaar tot voorbeeld. Het elkaar vrij laten en het elkaar gunnen van ruimte is een constante factor bij de Kizzo Band. Iedereen volgt en leidt in afwisseling. De achterliggende gedachte is dat je daarmee hiërarchische patronen vermijdt. Er is geen baas die altijd de baas is. Elke bijeenkomst komt er een moment dat jij de leiding kunt nemen. Voor de bandleden is het enerverend om steeds op steeds wisselende aanwijzingen te reageren.