Rolwisseling en samenwerking

Johan ’t Hart,

Het credo van de Stichting Rapucation is:
In het onderwijs willen wij een veilige en vriendelijke leeromgeving creëren, zodat talenten tot hun recht komen en iedereen kan zijn wie die is.

Om dat doel te bereiken bevorderen we met samenwerking en rolwisseling. De leidende rol ligt steeds bij een ander. Of je nu leidt of volgt, het streven is om altijd zowel vriendelijk als duidelijk te zijn. Bekijk voorbeelden hiervan bij twee websites van de Stichting Rapucation.

Vriendelijk orde houden

Op de site van Vriendelijk orde houden schrijven docenten en leerkrachten zich in voor een cursus met als voornaamste doel een betere verstandhouding met hun leerlingen. Alle informatie voor cursisten is vrij toegankelijk. Bekijk de korte samenvatting van Vriendelijk orde houden.
Docenten en leerkrachten beginnen met het vaststellen van een gemeenschappelijk Kader (Vriendelijk en duidelijk). Indien nodig sturen ze hun leerlingen vriendelijk en duidelijk bij. Ook geven ze hun leerlingen de ruimte om keuzes te maken en vragen ze hun leerlingen om daar verantwoordelijk mee om te gaan. Dit alles maakt het mogelijk dat iedereen kan samenwerken en van elkaar kan leren.

Kizzo Band

Deze site stelt je in staat actief muziek te maken. Bekijk onze apps, mp3’s en video’s en bekijk wanneer de Kizzo Band een concert geeft. De Kizzo Band is een steeds wisselend gezelschap muzikanten die samen improviseren. Met deels zelfontworpen gebaren dirigeren de bandleden elkaar om de beurt. Als dirigent van de Kizzo Band geef je aanwijzingen op een vriendelijke en duidelijke manier. Als dat lukt accepteren de spelers graag jouw aanwijzingen. Tijdens voorstellingen krijgen vrijwilligers uit het publiek de kans om zelf te dirigeren.

Zowel de dirigent als de spelers beïnvloeden de muziek. Alle leden van de Kizzo Band zien elkaar dirigeren en horen elkaar spelen. Zij nemen zowel ideeën op het gebied van dirigeren als manieren van spelen van elkaar over. Het elkaar vrij laten en het elkaar gunnen van ruimte is een constante factor bij de Kizzo Band. Iedereen volgt en leidt in afwisseling. Met in afwisseling elkaar dirigeren doorbreekt je hiërarchische patronen. Er is geen baas die altijd de baas is. Elke bijeenkomst komt er een moment dat aan jou gevraagd wordt de leiding te nemen. Voor de bandleden is het enerverend om steeds te reageren op een andere dirigent. Tijdens de improvisaties doet iedereen zijn best om samen zo mooi mogelijk te spelen.