Kun je Rappen zonder straattaal te gebruiken?
Rapteksten zijn vaak verbonden met onderdrukking en achterstelling. Rapucation doorbreekt dat patroon door rappers teksten te laten schrijven over hun idealen met weglating van straattaal. Met deze teksten en bijbehorende video’s is het mogelijk om je te verbinden met maatschappelijke organisaties. Zo bereiken deze rapteksten een groot publiek.
Hieronder een aantal voorbeelden van video’s gemaakt door of i.s.m. Rapucation met rap in de hoofdrol, maar dan zonder straattaal.
Tony Scott – als rapper
Tony Scott als muziekdocent op het PNC
Word Gekeurd
Europees platform (in 2015 gefuseerd met de Nuffic tot EP-Nuffic)
Emre Etugrul
Urgenda
Ncrv Derde testament
Slangsterdam
First ID
Wij maken samen muziek
Tony Scott als rapper
Rapper Tony Scott (Peter van der Bosch – The Chief), kreeg al op 14 jarige leeftijd de kans om een rapalbum te maken. Zijn ouders vroegen hem: ga je dan ook straattaal gebruiken? Zij gaven hem het advies dat niet te doen. Zij vroegen Peter om over hun cultuur (Indianen in Suriname) te vertellen en over de manier waarop indianen met de natuur omgaan. Dat heeft geleid tot de hits:
- That’s how I’m Living
- The Chief
Meer informatie over Tony Scott is te vinden bij deze weblink op wikipedia
De vraag van de ouders van Peter impliceert dat het mogelijk is om rapteksten te schrijven met een positieve uitstraling.
Na een aantal jaar ontstond een samenwerking tussen Tony Scott en de muziekdocent van het Pieter Nieuwland College Johan ’t Hart. Die samenwerking heeft 15 jaar geduurd, van 2000 tot 2015. Tijdens het begin van deze samenwerking werd Rap ingezet in de muziekles, b.v. Tupac Changes. Een citaat van wikipedia over dit nummer:
“Changes” is a hip hop song by 2Pac featuring Talent. The song makes references to the war on drugs, the treatment of black people by the police at the time, racism, the perpetuation of poverty and its accompanying vicious-cycle value system in urban African American culture, and the difficulties of life in the ghetto.”
De hele klas rapte deze tekst die deed denken aan een protestsong. Later kwamen er rapteksten voorbij die puur en alleen geschreven waren om negativiteit als verkoopargument te gebruiken. Dat was het moment voor Peter en Johan om bij te sturen.
Wordt Gekeurd
Elk jaar vroegen Johan en Peter aan het eind van het schooljaar met welk nummer de leerlingen het volgende jaar mee wilden beginnen. In 2009 vroeg 80 procent van de leerlingen om het nummer Watskeburt van De Jeugd Van Tegenwoordig. Dit nummer maakt van grove taal een handelskenmerk. Peter besloot een cover te maken van dat nummer zonder grove taal en waarin taalgebruik ter discussie werd gesteld: “Wordt gekurt”.
Deze cover van Watskeburt is van 2009 ot 2017 op het PNC met plezier uitgevoerd door alle leerlingen. De tekst van dit nummer roept op om op je woorden te letten. Door het succes van deze cover bedacht Peter van der Bosch de naam Rapucation. Rapucation is daarna vastgelegd als merknaam voor de EU. Dit geeft aan hoe ver de plannen van Rapucation in die tijd reikten. De naam Rapucation is een geuzennaam. Rapucation wil Rap op een nieuwe manier presenteren met behoud van de energie die het bij leerlingen losmaakt.