Rapucation
  • Home
  • Over ons
    • Inspiratie
    • Waarom de naam RAPucation
    • Team Rapucation
    • ANBI
  • Nieuws
    • De lerende docent
  • Contact
  • Zoek
  • Menu Menu

Waarom de naam RAPucation

Rapper Tony Scott bedacht de naam Rapucation, wat  een samenvoeging is van de woorden RAP en edUCATION.

Tony Scott werkte van 2000 tot 2015 samen met Johan ’t Hart op het Pieter Nieuwland College. Zij gaven samen muziekles en richtten samen Rapucation op. Vanwege gezondheidsredenen is Tony Scott niet meer werkzaam voor de stichting, maar zijn gedachtegoed zal altijd onderdeel zijn van onze werkwijze.

Kun je rappen zonder straattaal te gebruiken?

“Welke woorden kies je uit om iemand uit te nodigen te luisteren naar jouw verhaal?” De rapper Tony Scott stelt zichzelf en anderen deze vraag. Hij nodigt daarmee iedereen uit om grove taal weg te laten met als gevolg de bereidheid om naar elkaar te luisteren.

Rapteksten zijn vaak verbonden met onderdrukking en achterstelling. Rapucation doorbreekt dat patroon door rappers teksten te laten schrijven over hun idealen met weglating van straattaal. Met deze teksten en bijbehorende video’s is het mogelijk om je te verbinden met maatschappelijke organisaties. Zo bereiken deze rapteksten een groot publiek.

Hieronder een aantal voorbeelden van video’s gemaakt door of i.s.m.  Rapucation met rap in de hoofdrol, maar dan zonder straattaal.

Tony Scott – als rapper
Tony Scott als muziekdocent op het PNC
Word Gekeurd
Europees platform (in 2015 gefuseerd met de Nuffic tot EP-Nuffic)
Emre Etugrul
Urgenda
Ncrv Derde testament
Slangsterdam
First ID
Wij maken samen muziek

Tony Scott als rapper

 Suriname – Amsterdam –  Weesp – Rapucation

Deze plaatsnamen hebben te maken met de rapper Tony Scott. Hij is medeoprichter van de Stichting Rapucation en bedenker van de naam Rapucation. Dit is een samenvoeging van Rap en Education. Naast deze website van de Stichting Rapucation verzorgt deze Stichting twee andere websites: vriendelijkordehouden.nl én conductorsband.com

Met zijn ouders verhuisde Tony Scott op vierjarige leeftijd van Suriname naar Amsterdam-Oost. Vanaf 1982 tot 1985 kreeg hij muziekles van Johan ’t Hart op het Pieter Nieuwland College in Amsterdam. Vijftien jaar later, van 2000 tot 2015, gaf Tony op het Pieter Nieuwland College de muzieklessen samen met Johan. In 2007 richtten zij samen de Stichting Rapucation op. Tony woonde korte tijd in de buurt van de Vechtstraat. Nu woont Tony Scott in Weesp. Tony werd geboren als Peter van der Bosch en koos als rapper de naam Tony Scott.

Rapper Tony Scott (Peter van der Bosch – The Chief), kreeg al op 14 jarige leeftijd de kans om een rapalbum te maken. Zijn ouders vroegen hem: ga je dan ook straattaal gebruiken? Zij gaven hem het advies dat niet te doen. Zij vroegen Peter om over hun cultuur (Indianen in Suriname) te vertellen en over de manier waarop indianen met de natuur omgaan. De vader en moeder van Tony zijn beide Amazone-indiaan van de Caraïben stam. Tony maakte van zijn achtergrond zijn handelskenmerk. Dat heeft geleid tot deze hits waarmee hij een ode bracht aan zijn cultuur:

  • That’s how I’m Living
  • The Chief

Meer informatie over Tony Scott is te vinden bij deze weblink op wikipedia
De vraag van de ouders van Peter impliceert dat het mogelijk is om rapteksten te schrijven met een positieve uitstraling.

Na een aantal jaar ontstond een samenwerking tussen Tony Scott en de muziekdocent van het Pieter Nieuwland College Johan ’t Hart. Die samenwerking heeft 15 jaar geduurd, van 2000 tot 2015. Tijdens het begin van deze samenwerking werd Rap ingezet in de muziekles, b.v. Tupac Changes. Een citaat van wikipedia over dit nummer:

“Changes” is a hip hop song by 2Pac featuring Talent. The song makes references to the war on drugs, the treatment of black people by the police at the time, racism, the perpetuation of poverty and its accompanying vicious-cycle value system in urban African American culture, and the difficulties of life in the ghetto.”

De hele klas rapte deze tekst die deed denken aan een protestsong. Later kwamen er rapteksten voorbij die puur en alleen geschreven waren om negativiteit als verkoopargument te gebruiken. Dat was het moment voor Peter en Johan om bij te sturen.

Wordt Gekeurd

Elk jaar vroegen Johan en Peter aan het eind van het schooljaar met welk nummer de leerlingen het volgende jaar mee wilden beginnen. In 2009 vroeg 80 procent van de leerlingen om het nummer Watskeburt van De Jeugd Van Tegenwoordig. Dit nummer maakt van grove taal een handelskenmerk. Peter besloot een cover te maken van dat nummer zonder grove taal en waarin taalgebruik ter discussie werd gesteld: “Wordt gekurt”.

Deze cover van Watskeburt is van 2009 ot 2017 op het PNC met plezier uitgevoerd door alle leerlingen. De tekst van dit nummer roept op om op je woorden te letten. Door het succes van deze cover bedacht Peter van der Bosch de naam Rapucation. Rapucation is daarna vastgelegd als merknaam voor de EU. Dit geeft aan hoe ver de plannen van Rapucation in die tijd reikten. De naam Rapucation is een geuzennaam. Rapucation wil Rap op een nieuwe manier presenteren met behoud van de energie die het bij leerlingen losmaakt.

Muziekvideo “Wordt gekurt”

Tekst en Rap – Tony Scott
Muziek – Johan ’t Hart
Script en montage – Ernest Meholi
De locatie van waar deze video is opgenomen is de tijdelijke aanbouw van het PNC bij de start van het Cygnus Gymnasium.

Opmerking bij muziekvideo

De maker van deze video Ernest Meholi koos bij de video Wordt gekeurd voor de gebruikelijke “busopstelling” leerlingen zitten dan in rijen achter elkaar. Dat was niet zoals Peter en Johan in die tijd normaal gesproken werkten. Ook het doceren bij een bord met een krijtje was in die tijd al niet gebruikelijk. Voor de film is een speciaal een ouderwets bord besteld dat je beschrijft met krijt en dat bord is gemonteerd in het muzieklokaal van het PNC voor de video. Deze video is opgenomen in tijdelijke aanbouw van het PNC bij de start van het Cygnus Gymnasium.

Dit is wat ik had

In het nummer ‘Dit is wat ik had’  schetst Tony Scott de keerzijde van stoer gedrag. Al te stoer gedrag kan leiden tot schoolverlaten. Lees over dit nummer een nieuwsbericht met de tekst en met een geluidsfragment.

Europees platform

Het Europees platform vroeg Rapcuation in 2008 een rap te maken voor een conferentie. Zij vroegen of Rapucation iets wilde doen met het thema meertaligheid. Dit was voor Rapucation het eerste voorbeeld van een geslaagde verbinding van rap met een maatschappelijke organisatie.

Dit nummer is ontstaan na een opdracht van het Europees Platform. Luciano Latuni schreef deze tekst samen met Tony Scott. Script en montage – Ernest Meholi

Emre Ertugrul

Een van de eerste leerlingen van Tony Scott die succesvol een raptekst schreef zonder straattaal was Emre Ertugrul.

Tekst Emre Ertugrul
Rap – Emre Ertugrul
Script en montage Maartje ’t Hart

De video is gemaakt met Emre in de hoofdrol. Het arrangement is gemaakt door een producer in America genaamd Kizzo. Kizzo is een oud-leerling van Johan ’t Hart

Urgenda

Marina Minnesma van Urgenda vroeg Rapucation een rap te schrijven over elektrische auto’s. Daarbij hebben zij futuristische beelden geleverd. Wubbo Okkels gaf toestemming voor het gebruik van beelden van een elektrische bus.

Tekst Emre Ertugrul
Muziek: Johan ’t Hart
Productie muziek: Tom Bachmann
Script, Helikopterbeelden van Nederland en montage: Yorn Wynants

NCRV – het derde testament

Johan ’t Hart

Op het Pieter Nieuwland College in Amsterdam werken de leerlingen aan een rap tegen grof taalgebruik, want dat wordt niet getolereerd in de klas. Leraar Johan ’t Hart begon samen met zijn collega Peter van der Bosch een offensief tegen grof taalgebruik in de klas in de hoop dat dit ook buiten de school leidt tot vermindering van verbaal geweld. Grof taalgebruik vergroot namelijk ook nog eens het gevoel van onveiligheid. Een boodschap aan Het 3e Testament in rapvorm. 16-8-2008. Bekijk de bijbehorende video

Slangsterdam 2003

Aan de musical Slangsterdam gingen een aantal musicals op het PNC vooraf. Hierbij traden voornamelijk leraren op. Deze musicals stonden o.l.v. mevrouw Bruinzeel, lerares CKV op het PNC. De musical Slangsterdam is een samenwerkingsproject tussen docenten en leerlingen. Peter en Johan schreven 7 scene’s en lieten het schrijven van overige scene’s over aan anderen. Uiteindelijk was ongeveer de helft van de school bij deze musical betrokken. De rode draad vormden de zogenaamde “stewards”. Een van de stewards is de huidige voorzitter van Rapucation Raoul Vertrouwd.

Slangsterdam part 1
Pieter Nieuwland College 2003
Camera en montage Henk Soek
Regie – Tony Scott en Johan ’t Hart

part 2:
https://vimeo.com/296047694

part 3
https://vimeo.com/296059677

making of
https://vimeo.com/296067576

First ID

Bij het exporteren van de ideeën naar andere scholen, beschikten Johan en Peter in eerste instantie over een beperkt aantal ingrediënten. Wij vroegen de leerlingen persoonlijke verhalen te vertellen, we vroegen ze op te treden en we adviseerden docenten om duidelijke grenzen aan te geven. Echter bij het aangeven van die grenzen hoorde het eruit sturen van leerlingen. De eerste projecten waren dan ook net zo leerzaam voor Rapucation als voor de betrokken scholen. Inmiddels adviseren we docenten via de website Vriendelijk orde houden en via de daarbij horende cursus om leerlingen er juist niet uit te sturen, uitzonderingen daargelaten.

De video links betreft een project op het Over-Y College.

Links naar de overige First ID Projecten staan op de pagina Inspiratie

Wij maken samen muziek

De Stichting Rapucation maakte een methode voor muziekonderwijs genaamd ‘Wij maken samen muziek’ voor het PO. Dit initiatief is inmiddels beëindigd.

Deze methode is geschreven voor de basisschool de Brandaris in Hellevoetsluis.

Tijdens ‘First ID’ projecten en bij ‘Wij maken samen muziek’ werkten klassen aan een “klassenrap”. Met deze rap treden ze op tijdens de afsluitende voorstelling. Het belangrijkste kenmerk van deze rap is het weglaten van grove taal en straattaal. Hiermee verandert de uitstraling van de rap. Middels rap verbinden de leerlingen hun energie op een positieve manier met onderwijs. Rapucation vraag rappers te letten op hun taal en hun houding. Binnen die beperkingen blijken de rappers wel degelijk iets te vertellen hebben. De website van ‘wij maken samen muziek’ is in juli 2020 beëindigd. Elementen van die website zijn verplaatst naar www.conductorsband.com

Onlangs is de basisschool de Brandaris gefuseerd met een andere school. Bij die fusie vroegen beide scholen aan Wietske Tijssen en Sherwin Kirindongo een klassenrap te maken. Binnenkort maken ook de docenten van beide scholen een klassenrap.

Vriendelijk orde houden

Het letten op taalgebruik heeft bij de Stichting Rapucation een lange weg afgelegd. Het begon met First ID projecten (2009 – 2015). Daarna ging het verder met de methode ‘Wij maken samen muziek’ voor basisschool de Brandaris in Hellevoetsluis.

In 2014 is de Stichting Rapucation gestart met Vriendelijk orde houden. Letten op taalgebruik en lichaamstaal id daarbij opgenomen in het hoofdstuk ‘Observeren‘.

  • Inspiratie
  • Waarom de naam RAPucation
  • Team Rapucation
  • ANBI

Laatste nieuws

  • Samenwerkingsschool De Brandaris officieel geopendoktober 21, 2021 - 9:52 am

    Dankzij de inzet en betrokkenheid van medezeggenschapsraden, teams en ouders, is het traject positief verlopen. (Foto: Chantal van Riemsdijk) wo 20 okt 2021, 9:12    Hellevoetsluis – De officiële opening van de nieuwe Samenwerkingsschool De Brandaris in de wijk de Struyten was vrijdagmiddag een feestelijk moment. Hierbij hadden de leerlingen een bijzondere rol. Zij presenteerden onder […]

De lerende docent

  • Rolwisseling en samenwerkingmei 20, 2020 - 10:08 am

    Johan ’t Hart, Het credo van de Stichting Rapucation is: In het onderwijs willen wij een vriendelijke en duidelijke leeromgeving creëren, zodat talenten tot hun recht komen en iedereen kan zijn wie die is. Om dat doel te bereiken bevorderen we met samenwerking en rolwisseling. De leidende rol ligt steeds bij een ander. Of je […]

Rapucation zet zich in voor goed en vernieuwend onderwijs. Onderwijs waarbij leerlingen zelf nadenken over hun interesses en talenten en met deze kennis beslissingen leren nemen.

Stichting Rapucation
Postbus 15989
1001 NL Amsterdam
T 088-3777700 | E info@rapucation.eu

De Stichting Rapucation is een ANBI

Initiatieven van Rapucation:

www.vriendelijkordehouden.nl
www.conductorsband.com

Volgop Twitter
Scroll naar bovenzijde